Nú beslissen om te sparen voor uw hypotheek

Zoals u wellicht heeft gehoord of gelezen, verandert er per 1 april 2013 veel ten aanzien van hypotheken. Fiscale voordelen die uw huidige hypotheek heeft, blijven gelukkig grotendeels ongewijzigd. Maar de mogelijkheden om fiscaal vriendelijk te sparen voor hypotheekaflossing, worden beperkt. Het nieuwe woonakkoord van minister Kamp verandert hier niets aan.

Als u op dit moment een (deels) aflossingsvrije of (beleggings)hypotheek (box 3) heeft, dan heeft u nog maar een paar weken de tijd om een spaarregeling te treffen mét fiscaal voordeel. Voordeel dat al snel in de duizenden euro’s loopt!

Start maandelijkse inleg tot 1 april mogelijk

Tot 1 april is het nog mogelijk om een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW) of Spaarrekening Eigen Woning (SEW) te openen, of uw huidige verzekering of rekening te verhogen. Daarna vervalt deze mogelijkheid voorgoed.

In een KEW/BEW/SEW legt u maandelijks een vast bedrag in. Na 15 tot 20 jaar kunt u deze inleg en het rendement belastingvrij opnemen, op voorwaarde dat u hiermee uw hypotheek geheel of gedeeltelijk aflost. Voorwaarde is wel dat u een Eigenwoningschuld heeft.

Meer dan duizenden euro’s voordeel

Hoeveel voordeel u kunt behalen hangt af van uw inleg, het spaardoel, de looptijd en het rendement. Maar bij een inleg van 100 euro per maand en doelkapitaal van € 80.000 bespaart u circa 15.000 euro aan (toekomstige) belasting. Daar bovenop ontvangt u vaak een hoge gegarandeerde rentevergoeding.

Uw voordeel is dus aanzienlijk en loopt snel op. Daar kan geen gewone spaarrekening tegenop! Wel moet u zich van tevoren de vraag stellen of u de verplichte maandlasten van uw inleg kunt en wilt dragen. Deze vraag helpen we u graag te beantwoorden in een persoonlijk gesprek.

Sparen zonder uw hypotheek over te sluiten

De deadline tot 1 april is kort, sommige banken geven aan dat ze voor een dergelijke hypotheekomzetting al 14 februari alle stukken binnen willen hebben. Maar wij kunnen een KEW, BEW of SEW voor u afsluiten los van uw hypotheek, of uw lopende KEW, BEW of SEW verhogen. Dit geeft u en ons extra tijd om een KEW/BEW/SEW passend bij uw financiële situatie af te sluiten voor 1 april 2013.

Indien dit voor u wenselijk (voordelig) is, kunnen we de KEW/BEW/SEW op een later moment alsnog koppelen aan uw hypotheek. Het belangrijkste nú is om voor 1 april te beginnen met sparen, want daarna kan het niet meer onder deze gunstige fiscale omstandigheden.

Is een KEW, SEW of BEW voor u een goede oplossing om kapitaal op te bouwen?

Als u een of meer van de volgende vragen met JA kunt beantwoorden, is het afsluiten van een KEW, BEW of SEW voor u een goede manier is om te gaan sparen voor uw hypotheekaflossing.

1.U heeft momenteel een (deels) aflossingsvrije hypotheekschuld. Denk daarbij aan:

a. een aflossingsvrije hypotheek die nog minstens 15 jaar loopt,

b. een deels aflossingsvrije hypotheek (de hypotheek lost u gedeeltelijk af met de uitkering van een kapitaalverzekering),

c. een beleggingshypotheek die onder box 3 valt.

2.U bent alleenstaand en uw vermogen in box 3 bedraagt meer dan € 20.139,-.

OF

U hebt een fiscaal partner en uw gezamenlijk vermogen in box 3 bedraagt meer dan € 40.278,-.

3.U kunt een lastenverzwaring van minimaal € 100,- per maand dragen voor de komende 15 tot 30 jaar vanuit netto besteedbaar inkomen of vanuit spaartegoed.

Neem contact met ons op, dan helpen wij u om te bepalen of u veel voordeel kunt behalen. Om de 1 april 2013 deadline te halen, is nú actie vereist.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Beheerder

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35 of 026 - 483 45 68.